mandag 8. november 2010

Hvordan undersøker man blodets evne til å størkne?

I et tidligere innlegg har jeg skrevet om hvordan ta blodprøve. Så nå tenkte jeg å lage et innlegg ang hva man måler i blodprøver. Hvorfor jeg har lagt ut disse innleggene er fordi som helsesekretær tar man mange blodprøver, og det er da viktig å vite om blod og hva det egentlig er.












Hvis blodets evne til å størkne (koagulere) er unormal kan det være nødvendig med flere undersøkelser.

Når det går hull på en blodåre vil det dannes en liten propp på innsiden av karveggen. Proppen består av blodplater, og proteiner fra blodets plasma som kalles koagulasjonsfaktorer. Hvis man har en tendens til å blø, kan det skyldes et for lavt antall blodplater eller mangel på noen av koagulasjonsfaktorene. En økt tendens til å danne blodpropper kan skyldes mangel på noen av de faktorene som regulerer og hemmer systemet. Hvis årsaken til blodets nedsatte evne til å størkne, er mangel på noen av koagulasjonsfaktorene, vil det ikke være nok å vurdere blodbildet alene.



  • En nedsatt funksjon av det systemet som er ansvarlig for blodets evne til å størkne, kan skyldes en arvelig tilstand. Som regel vil man da mangle en bestemt koagulasjonsfaktor.
  • Forstyrrelsen kan også skyldes en sykdom i leveren. Leveren produserer koagulasjonsfaktorene og nedsatt leverfunksjon vil kunne gi mindre mengde av disse faktorene i blodet.
Info tatt fra denne siden

1 kommentar:

  1. Hei!

    Ser du har lagt ut mange "ekstrainnlegg" på bloggen din. Dette er et flott initiativ! Si gjerne litt om hvorfor du velger å skrive et innlegg om akkurat det temaet.

    Anne Grete

    SvarSlett